Monday 29 August 2011

Απολογισμός

Τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Νομίζω αυτό τα συνοψίζει όλα. Τώρα με την κρίση έχει περάσει το μήνυμα: οι μισοί από εμάς δεν έχουν δουλειά, οι άλλοι μισοί πρέπει να είναι ευτυχισμένοι που έχουν άρα να μη παραπονιούνται και να δουλεύουν με κάτω το κεφάλι. Στους δεύτερους ανήκω και εγώ. Παρόλες τις δυσκολίες όμως τα μελισσάκια πήραν αρκετό από τον χρόνο μου, ίσως επειδή δεν έχω οικογένεια και άρα λίγες ευθύνες εκτός δουλειάς.

Μετά από τόση αποχή λοιπόν είπα να εμφανιστώ με μια σύντομη περίληψη των πεπραγμένων:

Άνοιξη: Της σμηνουργίας έγινε. Καποτε πίστευα οτι αν δώσεις χώρο στο μελίσσι σωστά, τότε δεν σμηνουργεί. Τωρα πια δεν το πιστεύω, άμα είναι η χρονιά τέτοια και ειναι να την κάνει, θα τήν κάνει. Κάποια τα χώρισα, μάζεψα δύο, έχασα πάνω από δέκα (είπαμε περιορισμένος χρόνος). Κανένα δεν μπήκε σε μια άδεια κυψέλη που είχα κοντά στο μελισσοκομείο, ίσως επειδή δεν την είχα «μυρίσει» μάλλον. Έκανα πολλές συνενώσεις: μελίσσι που σμηνούργησε με μελίσσι με νέα μάνα (παραφυάδα). Δυστυχώς σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις χανόταν η νέα μάνα (νεύρα..)
Απόδοση σε μέλι στον τρύγο περίπου 50% του αναμενόμενου. Δεν πολυστενοχωρήθηκα κιόλας μια και το ανοιξιάτικο ανθόμελο δεν με πολυενδιαφέρει.

Καλοκαίρι: Αλλαγή συναισθημάτων. Οι πολλές και καλες βροχές,οι ήπιες θερμοκρασιες το Ιουνίου, οι μεταφορά μόνο των δυνατών μελισσιών και ο περιορισμένος αριθμος των κυψελών για την περιοχή, έδωσαν ένα θυμάρι θαύμα... Μερικές φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους:





Όροφοι γεμάτοι μέλι, γονοφωλιά με αρκετό γόνο και αισιοδοξία μετά τον τρύγο ότι αν δώσει το πεύκο, θα πάρουμε και πευκόμελο. Ωστόσο φέτος το μέλι πωλείτε δύσκολα, παρόλο που είναι καθαρό θυμαρόμελο.

Tέλoς Καλοκαιριού/Φθινόπωρο: Πεύκο για άλλη μια φορά τίποτα. Βαμβακάδα φαίνετε στα πεύκα, αλλά μέλι τίποτα. Πολλά χρόνια να δω πευκόμελο στην Αττική (τουλάχιστον στο μελισσοκομείο μου). Τα μελίσσια πεινούν και πέφτουν. Αφού δεν έδωσε το πεύκο στο πρώτο βάρεμα γιατί να δώσει το δεύτερο? Περιμένουμε λοιπόν καμιά βροχούλα και την ακονιζιά και μετά την κουμαριά, για δυνάμωμα και ξεχειμώνιασμα, όχι τρύγο.

Άμα πάλι αλλάξει κάτι εδώ είμαστε..

1 comment:

İlhami Uyar said...

perfect,I wish nice harvest future time and next year,regards